4. sep. 2010

Without bread??!! - På diett i "syden".... :-)

Jeg har vært i Hellas mange ganger, men dette var første gang etter at jeg la om kostholdet. Hadde som målsetning å fortsette å leve så ketogent som mulig, men visste at det ville by på noen utfordringer. Noen av disse var jeg klar over på forhånd, mens andre førte til noen episoder vi kommer til å smile godt av lenge.. :-)

Jeg hadde jo en tanke på forhånd om at vi skulle lage noen måltider "hjemme". Det gjorde vi da også, men ikke noe i nærheten av så mye og ofte som jeg hadde sett for meg. Hvem har lyst til å bruke masse tid på å kokkelere, på noe som minner mest om et hybelkjøkken, når solen steker utenfor og stranden frister med hvit sand og deilig badevann?  Ikke jeg ihvertfall! :-)

Utfordring 1: Å handle mat.
Egg og bacon er greit, men å prøve seg på å lese innholdsfortegnelser på andre ting funker ikke så bra når det er på gresk.:-) Ble litt overrasket over hvor mye lettprodukter som fantes. Måtte lete som en gal for å finne "full fat" varianter av bla. gresk yoghurt og ost. Har det vært litt mange GR inspirerte turister på ferie der tro? ;-)

Utfordring 2: Spørre om hva retter inneholder på spisesteder.
Jeg hadde ikke store forhåpninger om å få en lang liste over hva en rett inneholder, men trodde på forhånd at siden det etterhvert finnes så mange mennesker med forskjellige typer allergier og intoleranser, at det ikke ville by på problemer å spørre om en saus inneholdt feks sukker og mel.
La meg si det slik... Det droppet jeg fort. Ble et voldsomt spetakkel med flying ut og inn av kjøkkenet. Lange diskusjoner med kokken som resulterte i at jeg av og til fikk svar på det jeg spurte om, men som regel så fikk jeg svar på noe helt annet, eller ikke noe ordentlig svar i det hele tatt. Mannen min var så flau at han hadde mest lyst til å grave seg ned.. ;-)

Utfordring 3: Å bestille uten...
Her ble det mange morsomme episoder, men for at dette ikke skal bli en eviglang avhandling så skal jeg nøye meg med én av dem:
Vi bestiller middag. Mannen min bestiller først. En helt vanlig rett fra menyen, uten noen dikkedarer.
Jeg bestiller kylling souvlaki, men lurer på om det er mulig å få litt agurk og tomat istedet for ris og pommesfrites, som er det vanlige tilbehøret? Det blir stille. Servitøren ser en smule forfjamset ut. Han spør minst tre ganger om han har forstått det riktig og jeg bekrefter.
Servitøren forsvinner ut på kjøkkenet med bestillingen. Etter få minutter dukker han og kokken opp i døren mens de gestikulerer og diskuterer på gresk, samtidig som de kikker i vår retning... Jeg begynner å bli litt småflau.
Jeg får maten min, alt er akkurat slik jeg bestilte... Men mannen min stakkar, han får ingenting.
Det viser seg at i all oppstandelsen over min "merkelige" bestilling, så har servitøren helt glemt at mannen min også har bestilt.
Stor oppstandelse (igjen)... Betuttet servitør, sint sjef... heftige diskusjoner på gresk. Vi var så flaue at vi hadde mest lyst til å synke i jorden.. *ler*
Det ordnet seg... Men, det fristet ikke så veldig å gjenta den "suksessen", så fra da av droppet jeg å prøve meg på noen "med og uten" bestillinger, og lot tilbehøret pent ligge igjen på tallerkenen. :-)
Klarte jeg å spise ketogent? Ikke akkurat....

Det ble etterhvert viktigere å bare klare å styre unna de verste karbo-bombene. Jeg har kost meg masse med god mat og vin. Har spist meg god og mett. Ikke hatt store blodsukkersvingninger. Ble ikke oppblåst, dårlig, eller full av vann. At jeg antageligvis ramlet ut av ketose ( har ikke testet enda ) det får nå så være. :-) 

Hva har jeg da egentlig spist? Masse grillet, stekt og kokt kjøtt og fisk i alle tenkelige varianter. Gryteretter, grillspyd... min favoritt "Mixed grill". Stort sett med gresk salat eller lignende til. Porsjonene var som regel så digre at jeg ikke hadde noen problemer med å bli mett, uten å forsyne meg av risen og pommesfriten som fulgte med. :-)
Omeletter og egg og bacon i mengder. Det har også blitt noe tapas lignende med bla. spekeskinke, salami og ost.  
Gresk yoghurt med frukt... Fy fy med frukten, men gud så godt! :-)
Nøtter i diverse varianter. Kjekt å ha med i veska, og som snacks på balkongen sammen med medbragt mørk sjokolade fra Norge... Mmmm!
Vin... Tørr rødvin... Både ett, to og tre glass... *Lykke*
Jeg har drukket frappè, uten sukker men med melk, til det nærmest skvulpet ut av ørene på meg... *ler* Kan ikke tenke meg noe bedre i varmen! Hva slags melk? Aner ikke. Fikk meg aldri til å spørre, hehe.

Hva med det jeg drasset med meg fra Norge... Fikk jeg noen bruk for det? Posen med sukrin ble med hjem igjen uåpnet. Hadde med to plater med  85 % mørk sjokolade. Det angret jeg definitivt ikke på, for jeg kom ikke over noe lignende på stedet. Noen Atkinsbarer hadde jeg også med i kofferten. Liten vits å ha dem i vesken for de smeltet før vi rakk ut døren, men de var også kjekke som et kjapt mellommåltid eller som alternativ snacks på kvelden.

Alt i alt så synes jeg det har gått over all forventning! Jeg føler ikke at jeg har forsaket eller nektet meg noe jeg har hatt lyst på. Jeg har nok ikke helt klart å få i meg like mye fett som i mitt normale kosthold, men den eneste bivirkningen jeg har hatt, om man kan kalle det det, var at jeg måtte bruke 3-4 dager på å trappe opp igjen på fettet etter at vi kom hjem. Ble litt uggen de første par dagene da jeg "pøste på" som normalt.
Nå er alt tilbake til normalen igjen :-)


Noe du lurer på? Har du levd på lavkarbo i ferien?  


Hjertelig hilsen
post signature

2 kommentarer:

Ida sa...

Dagens gode latter dette innlegget! Så liksom for meg den stakkars servitøren! Oh joy!

Jeg levde så absolutt ikke lavkarbo når jeg var i Danmark. Pøste på med det jeg ville jeg. Angeren kom snikende når jeg kom hjem da vel og merke. Men får ikke gjort noe med det nå likevel, får bare kjøre på nå framover ;-)

Anonym sa...

Jeg synes jeg ser dere :-) Er ikke lett når man ikke lager maten selv men synes du har vært flink jeg!!! I ferien i fjor hadde jeg nettopp begynt med lavkarbo. Da var vi på all inclusive i Tunisia. Jeg var veldig flink i begynnelsen, men det var veldig vanskelig å se hva som var i rettene...Spiste da grytene men ikke cous cous og slike ting. I år har vi leid hytte i Sverige og laget all maten selv så da ble det lavkarbo hele ferien :-) Ferien er en tid man skal kose seg så da gjorde du et klokt valg synes jeg!!!

Related Posts with Thumbnails